Get Adobe Flash player

A PLECAT DINTRE NOI EDITH (GUIP) COBILANSCHI

Printer-friendly versionPDF version

A plecat dintre noi poeta, prozatoarea și jurnalista

EDITH (GUIP) COBILANSCHI

Născută la 13 iulie 1937, în Oțelul Roșu, județul Caraș-Severin, a urmat gimnaziul la Școala Simion Bărnuțiu (Școala Generală nr. 21), Liceul comercial de fete dinTimișoara și a fost licențiată a Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Filologie – Secția Germanistică. A fost profesoară la diferite școli din Reșița și Timișoara, inclusiv, în ultima parte a carierei, la Liceul Wiliam Shakespeare.

A debutat în literatură cu volumul Poesie des Banater Berglands (1999). A colaborat la publicații, precum Neuer WegTribuna școlii, Banater ZeitungNeue Banater Zeitung, Lot und Waage (Austria), Rot, Weiss, Rot(Austria), Echo (Reșița), Reflex (Reșița), Bocșa culturală (Bocșa Montană), Nedeia (Reșița) ș.a. 

În 2007, a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România.         

A publicat numeroase volume, între care: Dem Banat in tiefster Dankbarkeit (Banatului cu adânci mulțumiri), 2000; Erinnerungen von früher und gestern (Amintiri de demult și de ieri), 2001; Bekannte und unbekannte Banater (Bănățeni cunoscuți și necunoscuți), 2002; Charakterbilder im Wandel der Zeit (Caractere la răscrucea vremilor), 2006; Süβes Heimweh, bitteres Fernweh (Dulce dor de casă, amar dor de ducă)In hora ielelor (2012); Schulmeisterin im Osten (Dăscăliță în răsăritul Europei) , 2012;       Immer nur lächeln, niemals betrübt (Zâmbește mereu, nu te-ntrista), 2014; Erinnerung – du einzig bleibend Gut (Când amintirile mă cheamă), 2017.   A fost prezentă în antologii și a tradus în limba germană lucrări ale unor cunoscuți scriitori timișoreni.

   Pentru activitatea sa didactică și culturală a fost recompensată cu importante premii și distincții: Premiul cu medalie Centenarul Alexander Tietz 1898-1998 Reșița; Medalia Otto Alscher 1880-2000 Reșița; Diploma de onoare a orașului Neumarkt, cu Acul de argint (Austria - 2011); Diploma de onoare – 60 ani de lectură la Bocșa – 2013; Diploma de excelență – Bocșa 2014; Agrafa prieteniei – Casa Europei (Austria) - 2006;

Crucea de merit în aur – (Ambasada Austriei-București) – 2006.

          Fire jovială și deschisă, iubită și apreciată de colegi și de întreaga comunitate intelectuală timișoreană,  Edith (Guip) Cobilanschi lasă în urmă, prin plecarea sa, un gol imens și o iremediabilă tristețe.

          Dumnezeu să o odihnească în pace!