Get Adobe Flash player

A plecat dintre noi OBERTEN JÁNOS

Printer-friendly versionPDF version

A plecat dintre noi prozatorul, criticul de teatru și jurnalistul

OBERTEN JÁNOS

 

   Născut la 8 aprilie 1944, în localitatea Herneacova, județul Timis, el a absolvit Școala tehnică postliceală EMT Timișoara, fiind, succesiv,  tehnician proiectant la ELBA Timisoara și redactor la publicația timișoreană de limba maghiară Temesvari Új Szó

   La vârsta de 14 ani, a fost condamnat politic și închis timp de doi ani pentru participarea la revoluția maghiară din 1956.

   A debutat literar în1979 în antologia de proză a scriitorilor maghiari din Banat,  Valakinek el kell mondanom/ Trebuie să spun cuiva, iar editorial, în 1981, cu volumul de proză scurtă Férfihangok/ Voci masculine.

   A colaborat la numeroase publicații culturale din țară - ”A Hét”, ”Erdélyi Napló” ”Krónika”, ”Erdélyi Riport” - și din străinătate ”Szinház”, ”Irodalmi Jelen”, ”Criticai Lapok” (Budapesta).

   A publicat romanul Rókaszelidités (1983), culegerea de nuvele Bádogszemüveg/ Pahare de staniu (2004) și a îngrijit antologia de versuri și proză Diener Péter, Le memoire du ghetto de Budapest/A budapesti gettó emléke.

   Prin dispariția lui OBERTEN JÁNOS, comunitatea literară și societatea civilă timișoreană pierd una dintre cele mai emblematice figuri ale luptei anticomuniste, un jurnalist autentic, un prozator și un prieten desăvârșit.

   Dumnezeu să îl odihnească în pace!