Get Adobe Flash player

A plecat dintre noi poetul ARCADIE CHIRȘBAUM

Printer-friendly versionPDF version

   A plecat dintre noi, după o lungă și grea suferință,  poetul

                                              ARCADIE CHIRȘBAUM

   Născut la 27 iulie 1941, în localitatea Briceni, judeţul Hotin, Republica Moldova, a urmat școala primară, gimnaziul şi liceul la Făget, unde s-a refugiat împreună cu familia. A absolvit Institutul Pedagogic din Timişoara și a fost profesor la Şcoala generală din Birchiş, judeţul Arad (1965-1966) și  la Liceul “Traian Vuia” din Făget.

   A fost membru al cenaclurilor literare “George Gârda” (Făget), “Apostrof” (Caransebeş), “Ridendo” (Timişoara) și al Uniunii Epigramiştilor din România.

   A colaborat cu poezii, fabule, epigrame și texte umoristice la publicații precum “Caietele literar-artistice”, editate de Cenaclul “George Gârda”, “Orizont” (Timişoara), “Flacăra” (București), “Tibiscus” (Uzdin, Serbia), “Renaşterea” (Lugoj), “Renaşterea bănăţeană” (Timişoara), “Orient latin” (Timişoara), “Viaţa arădeană” (Arad), “Tăt Banatu-i fruncea” ş.a., TV Europa Nova Timişoara, TVR Timişoara, TV Reşiţa, Radio Reşiţa, Radio Timişoara, Radio Arad.

   A debutat editorial cu volumul Alegro ma non  troppo, în 1983, și a publicat volumele Redivivus sus scrofa (1998) și Sperietoarea (2006), fiind prezent în numeroase antologii și volume  colective: Atelier al cercurilor literare (1977), Anotimpul surâsului (1982), Antologia poeziei în grai bănăţean (1999), La Poşmândre (2002), Panorama poeziei româneşti (2005), Poezie în grai bănăţean, (2007), Antologie de poezie în grai bănățean (2003) etc..

   Ca poet în grai bănăţean, a fost inclus în dicţionarul Creatorii în grai bănăţean, condeierii plugari din Banat, personalităţi care scriu despre graiul bănăţean de Ştefan Pătruţ (2003).

   Dispariția lui ARCADIE CHIRȘBAUM lasă în urmă o profundă tristețe pentru pierderea unui coleg și prieten plin de energie și vitalitate, un om vesel, generos și binevoitor față de toți cei din jur.

   Dumnezeu să-l odihnească în pace!